Széchenyi Terv Plusz
Széchenyi Terv Plusz

Projektindító sajtóközlemény-kerékpárút

2023. június 20.
TOP_PLUSZ-1.2.1-21.PT1-2022-00019kerékpárút
Projektindító sajtóközlemény-kerékpárút

Kiskunlacháza Város Önkormányzata a Széchenyi Terv Plusz Program TOP-Plusz-1.2.1.21 „Élhető települések” című pályázati felhívás keretében sikeres támogatási kérelmet nyújtott be kerékpáros hálózat kialakítására. A projektet az Európai Unió és a Magyar Kormány 299 977 175 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette, a támogatás mértéke 100%.

A településen jelenleg nincs kiépített kerékpáros útvonal, ugyanakkor a településen áthalad az 51-es számú főút, mely jelentős forgalmat bonyolít. A településközponttól keleti irányba kivezető 5203 j. út szintén forgalmas. Mindkét úton jellemző a nehézgépjárművek forgalma is a környékbeli kavicsbányák üzemelése miatt. A városban ugyanakkor nagy hagyománya van a kerékpárral való közlekedésnek, de a kerékpárosok nem érzik magukat biztonságban.

A 299,98 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló beruházás keretében a város kerékpárhálózatának első szakasza épül meg. 1.440 méter hosszúságban a város belterülete és a MÁV állomás között kétirányú kerékpárút épül. A további belterületi nyomvonal pedig elhalad az Érdi SZC Kiskunlacházi Szakképző Iskola előtt, ahol a Rákóczi úton biztonságos módon átvezetésre kerül a Bethlen Gábor és Zrínyi Miklós utcák irányába.

A kerékpáros közlekedést segítő beavatkozások a Petőfi Művelődési Központtól indulnak, érintik az egészségházat, bölcsődét, szakképző iskolát, a Városi Piacot, az óvodákat, általános iskolát és végül eléri a vasútállomást. A játszótér mellett kerékpáros pihenő kerül kialakításra, ami fedett kerékpártárolót és kerékpár szervizpontot foglal magába.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.20.

A projektről bővebb információt a www.palyazatok.kiskunlachaza.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető: pmhivatal@kiskunlachaza.hu